Gijzeling

Gijzeling

 

Stella zit goed in de puree, dat vinden we allebei. We zijn bezig haar schulden op een rij te zetten en ineens komt daar een verzoek tot gijzeling te voorschijn.

 

Dit is ernstig. Stella heeft een aantal boetes niet betaald, ook niet gereageerd op verhogingen en aanmaningen en nu wil het Centraal Justitieel Incassobureau de rechter toestemming vragen haar in hechtenis te laten nemen. Zo wordt ze dan gedwongen deze schuld te betalen. Maar als de rechter het verzoek toewijst en Stella wordt vastgezet, weet iedereen dat ze in de schulden zit. Nu hebben haar familie, haar kind, haar collega’s daar geen idee van en dat wil ze graag zo houden.

 

Ik ga met haar mee naar de rechtbank. In één zitting zien we daar meer dan twintig mensen verschijnen, allemaal met openstaande boetes en verzoeken tot gijzeling. Stella is als laatste aan de beurt, dus we kunnen zien hoe de rechter de andere zaken afhandelt.

 

Sommige mensen zijn alleen gekomen. Ze weten nauwelijks waar het over gaat, ze hebben geen overzicht over hun eigen financiële situatie en ze staan daardoor erg zwak. Ik zie dat bij die mensen de rechter het verzoek niet afwijst; hooguit geeft hij ze uitstel, een paar maanden of een enkele keer een jaar. De mensen die wèl overzicht over hun situatie hebben, staan er een stuk beter voor. Bij een paar wordt het verzoek tot gijzeling zelfs afgewezen.

 

Dan is Stella aan de beurt. We hebben afgesproken dat ik even het woord zal voeren en de rechter staat dat toe. Ik meld hem dat we met SchuldHulpMaatje bezig zijn Stella’s schulden in kaart te brengen. De rechter vindt dit erg hoopvol en wijst meteen het verzoek tot gijzeling af.

 

Stella is erg opgelucht. Haar schulden zijn er nog wel, maar de onmiddellijke dreiging is weg en ze heeft een beetje adempauze gekregen om de rest weg te werken.

 

Pieter Duimelaar