Coördinator Marie-Hélène Valk Selfie Reflectie rubriek

Geplaatst op april 25, 2022

Naam & Selfie foto

Marie-Hélène Valk
SHM Coördinator sinds1 april 2022
Ik ben verder lekker druk met ….Met mijn 16-jarige dochter, vriend en hond Bell. Ik struin graag elke zaterdag over de Haagse markt op zoek naar onbekende ingrediënten om ’s avonds een nieuw recept te proberen. De output is niet altijd even succesvol maar het blijft een leuke uitdaging. Verder reis ik graag met mijn dochter backpakkend de hele wereld over.

1) Welke niet te bedwingen overtuiging, welk stukje wereldbeeld of andere reden, verklaart dat ik in dit werk als projectcoördinator bij SHM Den Haag beland ben?

Tot zes jaar geleden werkte ik bij diverse overheden en had ik leuke functies maar ik miste de maatschappelijke betrokkenheid. Ik had ook vaak het gevoel dat alles wat achter een bureau werd bedacht, niet goed aankwam bij de mensen voor wie we het bedachten. Ik besloot om het roer om te gooien en solliciteerde bij een buurtcentrum in de Schilderswijk voor de functie van projectleider Werkplaats. Het project had als doel om mensen uit de wijk met een afstand tot de arbeidsmarkt, te koppelen aan een mentor met veel werkervaring en ‘n netwerk. Een mooi project dat meerdere doelen behelsde dan alleen werkzoekenden helpen naar werk. Het mooie van dit project was dat de mentoren uit het Zand kwamen en werden gekoppeld aan mensen uit het Veen. Een mooie win-win situatie waarbij de vooroordelen beide kanten op, werden weggenomen. Helaas…. Ik kreeg de functie net niet. Ik vond het zo jammer dat ik vroeg of ik dan niet als vrijwilliger bij het buurtcentrum aan de slag kon. Dit gebeurde en ik werd mentor. Een mooie ervaring. Gelukkig kwam er zes maanden later een andere functie vrij van projectleider van de Schilderswijk Moeders. Dit zijn vrouwen uit de wijk die vrijwillig vertrouwenspersoon zijn voor de wijkbewoners. Zij helpen mensen uit hun isolement en sturen ze door naar de juiste hulpverlening. Doordat mensen de taal vaak niet spreken of de weg naar de juiste instanties niet kennen of simpelweg de instanties niet vertrouwen, komen ze vaak te laat bij de hulpverlening waardoor er bijv. enorme schulden zijn ontstaan. De Schilderswijk Moeders zijn vaak van dezelfde etnische achtergrond waardoor er een vertrouwensband ontstaat en ze dan tijdig kunnen worden geholpen. Een prachtig project met zoveel mooie resultaten. Ik ben door dit project wel gaan inzien dat als mensen schulden hebben, het hen volledig belemmert om te kunnen functioneren. Als je dat weg kan nemen, dan is de weg vrij om weer te participeren. Daarom ben ik heel blij dat ik sinds 1 april 2022 als projectcoördinator aan de slag kan bij SchuldHulpMaatje.  

2) Wat zijn mijn verwachtingen van onze hulpvragersdoelgroep en waar ben ik het meest benieuwd naar?

Als projectcoördinator ben ik in dienst bij SchuldHulpMaatje. Ik ga geen hulpvragers helpen. Maar door mijn ervaringen heb ik wel een goed beeld van de problemen van hulpvragers en weet ik ook dat iemand met schulden door de bomen het bos niet meer ziet.
Ik geloof heel erg in de wijkgerichte aanpak zoals opgezet in Bouwlust en Centrum/Schilderswijk. De maatjes vormen een team waarbij ze hun ervaringen en kennis kunnen delen. Ik verwacht dat deze aanpak leidt tot minder uitval van maatjes en meer succesvolle trajecten met hulpvragers.

3) Wat ga ik de eerste paar maanden doen en wat zou ik willen bereiken op de langere termijn in mijn functie bij SHM?

Ik vind het belangrijk om de eerste tijd zoveel mogelijk kennis te maken met de geweldige vrijwilligers die hier werken. De maatjes, coördinatoren en projectleiders werken met passie. Dat vind ik mooi om te zien. De komende maanden ga ik me bezighouden met uit te zoeken hoe we hulpvragers sneller kunnen koppelen aan een maatje. Ik begreep dat het soms te lang duurt waardoor mensen afhaken. Daarnaast ga ik me op de langere termijn bezighouden met de wijkgericht aanpak. Daar kijk ik erg naar uit. 

4) Welke van mijn “levenslessen” en eerdere ervaringen (professioneel en privé) zullen mij goed van pas komen, dan wel in de weg kunnen staan bij de uitvoering van de rol van coördinator?

Door mijn vorige werk heb ik een goed beeld van de sociale kaart van Den Haag. Ik hoop dat ik deze kan inzetten om andere maatjes weer verder te helpen.

5) Ken ik iemand in mijn omgeving die ik heel geschikt zou vinden voor het maatjeswerk, en zo ja, waarom? (en natuurlijk is het goed om het antwoord op deze vraag door te sturen aan die persoon! 😉)

Ik zou de Schilderswijk Moeders heel geschikt vinden om dit maatjeswerk te doen. Zij spreken andere talen, snappen ook de culturele achtergronden van mensen en hebben een hele grote kennis van de sociale kaart.

6) Welke andere vraag mag zeker niet ontbreken in de volgende selfie reflectie rubriek?

Waar ben je goed in en wat kun je anderen leren?