Hoopgevende resultaten van project Psychische Kwetsbaarheid

Geplaatst op november 17, 2022

“Ongeveer één op de vijf van onze hulpvragers kampt met ernstige psychische problemen. Onze stellige indruk is dat deze hulpverleningstrajecten relatief vaak voortijdig eindigen.” Dit zegt Jasper van der Wulp, coördinator van het project Psychische Kwetsbaarheid. SchuldHulpMaatje Den Haag startte dit project begin 2022 om te onderzoeken of met een andere aanpak meer succes valt te behalen. Dat blijkt inderdaad het geval, zodat de inmiddels ontwikkelde speciale aanpak volgend jaar een vast onderdeel wordt van onze werkwijze.

Hoe werkt zo’n aanpak in de praktijk?
Van der Wulp: “Vroeger hadden we maar twee smaken als psychisch kwetsbare hulpvragers bij ons aanklopten. Óf we ondersteunden ze net als alle andere hulpvragers, óf we verwezen ze door naar professionals in de ggz. Daartussen hadden we eigenlijk niets in de aanbieding. In ons project hebben we twee tussenvarianten ontwikkeld. In de lichtere variant worden de maatjes in begeleidingstrajecten met psychisch kwetsbare hulpvragers bijgestaan door mentoren uit onze klankbordgroep van acht speciaal getrainde leden. In de zwaardere variant werken onze maatjes samen met ggz-professionals.”

Zó ziet het uitgebreide begeleidingsaanbod er nu dus uit:

Oordeel hulpvrager

Allemaal goed en wel, maar wat vinden onze hulpvragers er zelf van? Astrid is één van hen en ze is heel positief over de ondersteuning die ze van haar maatje Monique Hulsebosch heeft gekregen. Astrid kampt al langer met schulden en ze heeft het naar eigen zeggen daar extra lastig mee vanwege haar concentratieproblemen, stemmingswisselingen, ADHD en depressieve buien.

“Ik moet steeds opnieuw focussen op mijn problemen, heb moeite om overzicht te houden, ben bang om enveloppen te openen en ben administratief behoorlijk chaotisch. Daarom heb ik veel aan de wekelijkse bezoekjes van Monique bij mij aan huis. Monique laat me zoveel mogelijk zelf doen, maar ze staat altijd naast me en daar leer ik veel van. Ze heeft veel geduld met me, en dat helpt ook.”

Monique herkent het beeld: “Astrid was heel wantrouwend geworden door eerdere negatieve ervaringen met schuldhulpverleners en door hoe ze die zelf heeft beleefd. Mijn eerste doel was haar weer vertrouwen te geven en dat is volgens ons allebei wel redelijk gelukt.” Daardoor kon nu de volgende stap worden gezet naar bewindvoering, waar Astrid over een paar jaar schuldenvrij uit hoopt te komen. “Het was in haar geval echt de beste weg,” zegt ook Van der Wulp, die Monique als klankbord heeft bijgestaan.

Gemakkelijk is die stap Astrid niet gevallen. Haar bewindvoerder Gerben Snijder heeft alle begrip voor haar aanvankelijke weerstand. “Het is nogal wat om zowat je hele financiële hebben en houden voor jaren uit handen te geven. We hebben daar best de nodige gesprekken over gevoerd.” Ook hier was vertrouwen het sleutelwoord. Wat daarbij heeft geholpen is dat Gerben ook al jarenlang meedraait als SchuldHulpMaatje.

Vast onderdeel

Hoe gaat het verder met het project Psychisch Kwetsbaren? Van der Wulp: “Het wordt een vast onderdeel van de organisatie. Ik treed terug en draag de coördinatie over aan Anna Spaink. En we gaan door met onze trainingen om maatjes beter toe te rusten in de omgang met psychisch kwetsbare hulpvragers.”

Lees meer over dit thema

Case: Joeps geestelijke gezondheid en schulden (met tips!)
Start project: SchuldHulpMaatje zet psychische kwetsbaarheid op de (schulden)kaart