Coördinator Selfie Reflectie Annelies Dirks

Geplaatst op december 19, 2022

Naam & Selfie foto

Annelies Dirks
SHM Coördinator  vrijwilligers sinds1-12-22
Ik ben verder lekker druk met ….Voetballen (al ruim 25 jaar), theatersport (improvisatietheater), knuffelen met mijn kat en lekker veel uit eten gaan om nieuwe gerechten te proeven

1) Welke niet te bedwingen overtuiging verklaart dat ik dit werk als coördinator vrijwilligers bij SHM Den Haag wil gaan doen?
Ik heb altijd graag met mensen gewerkt en ik probeer ook altijd iets moois neer te zetten in de wereld. Mijn achtergrond is de Zorg en Welzijn (veelal psychiatrie/GGZ) en ik heb veel ellende van dichtbij mogen meemaken. Gelukkig heb ik regelmatig iets kunnen betekenen voor een ander en daar haal je dan toch je voldoening uit. Mensenwerk is het allermooiste wat er is!

2) Wat zijn mijn verwachtingen van onze hulpvragersdoelgroep en waar ben ik het meest benieuwd naar?
Mijn verwachting is dat onze hulpvragers veelal multi-problematiek hebben en dat elk verhaal uniek is. Veel maatjes zullen ook wel echt schrijnende verhalen horen en te zien krijgen. Ik ben erg benieuwd naar hoe wij met deze hele organisatie ervoor zorgen dat onze hulpvragers op de juiste manier geholpen worden.

3) Wat ga ik de eerste paar maanden doen en wat zou ik willen bereiken op de langere termijn in mijn functie bij SHM?
In de eerste paar maanden zal ik vooral kennismaken met iedereen en zorgen dat ik zo goed mogelijk wordt ingewerkt. Gelukkig ben ik heel warm ontvangen binnen de organisatie.
Wat ik op de lange termijn wil bereiken? Dat de hulpvragers zo goed mogelijk gehoord en gezien worden (en natuurlijk geholpen), dat onze maatjes voldoening halen uit het (soms zware) werk dat zij doen en dat we met de hele organisatie met de neus dezelfde kant op wijzen. De projecten waar ik mij o.a. mee bezig ga houden zijn: wijkteam centrum, Intaketeam, psychische kwetsbaarheid (samen met Jasper), het begeleiden van maatjescoördinatoren en meedenken over het project Nazorg.

4) Welke van mijn “levenslessen” en eerdere ervaringen (professioneel en privé) zullen mij goed van pas komen, dan wel in de weg staan bij de uitvoering van deze nieuwe rol?
Ik heb veel ervaring in de zorg en welzijn gehad en ook wel met heftige doelgroepen gewerkt (psychiatrie, TBS -kliniek, opname afdeling etc.). Hierdoor heb ik veel mensenkennis opgedaan en mijzelf ook echt goed leren kennen. Daarnaast heb ik een half jaar stage gelopen in Argentinië met straatkinderen en heb ik vrijwilligerswerk gedaan in Thailand.
Privé gezien heb ik tweemaal een burn-out gehad waarvan 1 met depressieve klachten. Dit heeft ertoe geleid dat ik heel goed mijn (stress)signalen af kan lezen en veel beter mijn grenzen kan bewaken. Ik weet heel goed waar ik nu blij van word en waar ik mijn voldoening uit haal in het leven. Dit waren belangrijke levenslessen die op dat moment niet prettig aanvoelden, maar die mij uiteindelijk wel veel gebracht hebben. Ik denk in mijn rol als coördinator vrijwilligers dat deze lessen goed van pas komen.

5) Hoe ga ik ervoor zorgen dat ik als coördinator vrijwilligers met een frisse blik blijf kijken naar maatjes en hulpvragers?
In gesprek blijven gaan. Niet altijd over werk, maar ook gewoon soms lekker kletsen met een bakje koffie erbij. Open blijven staan voor nieuwe dingen en open en eerlijk communiceren.

6) Wat vertel jij als eerste als iemand je vraagt naar je werk als coördinator vrijwilligers bij Schuldhulpmaatje?
Dat het echt een hele leuke organisatie is met heel veel enthousiaste mensen!

7) Ken ik iemand in mijn omgeving die ik heel geschikt zou vinden voor het maatjeswerk, en zo ja, waarom?
Hier ga ik zeker over nadenken.

8) Welke andere vraag mag zeker niet ontbreken in de volgende selfie reflectie rubriek?
Waar word je nou echt blij van? Of waar kan je me wakker voor maken?