Recente samenwerkingsverbanden

Geplaatst op november 1, 2018

Staedion en SchuldHulpmaatje Den Haag starten pilot

Tienduizenden huurders van woningbouwcorporatie Staedion hebben betalingsproblemen. Dit blijkt uit ervaringen van Staedion in hun contact met huurders. Veel huurders kunnen de huur niet of niet altijd voldoen. Is er eenmaal een betalingsregeling afgesproken, dan kunnen huurders niet of niet altijd aan hun (incasso)verplichtingen voldoen.

Oorzaken van de betalingsproblemen zijn: administratieve chaos, stapeling van schulden, onvoldoende opvoeding en onderwijs in het voeren van een eenvoudige (thuis) administratie. Ook spelen laaggeletterdheid, wantrouwen naar maatschappelijke organisaties, gebrek aan ervaring met procedures en psychische druk (als gevolg van rouw/verlies) een rol bij het ontstaan van schulden.

Volgens Steadion zien huurders de urgentie van de betalingsachterstanden niet goed in. Oplopende kosten en de inschakeling van deurwaarders moeten meer aandacht krijgen. Preventief werken, of in een vroegtijdig stadium curatief werken is in het belang van Staedion en van de huurders.

 

Pilot

Staedion en SchuldHulpmaatje Den Haag starten een gezamenlijke pilot. Gedurende vier maanden gaan maatjes gaan zestig huurders begeleiden. Tijdens het traject leggen maatjes vijf tot maximaal tien bezoeken af per hulpvrager. SchuldHulpmaatje Den Haag verwacht op deze manier 50 tot 60 hulpvragers te bereiken. Staedion zal een selectie doen van huurders die in aanmerking komen en hen voorstellen aan SchuldHulpmaatje Den Haag.

Het doel van de pilot is dat de hulpvrager zelf de verantwoordelijkheid neemt om de eigen financiën, meer en meer, zelfstandig uit te voeren. Door meer inzicht in inkomsten en uitgaven en de budgettaire planning die daarbij past, moeten nieuwe schulden worden voorkomen.