Met Annemarie Breedveld
Het is zeven uur ‘s avonds. 19 Januari. Ik ga vanavond geen serie kijken of een boek lezen. Nee, ik heb besloten om deel te nemen aan de webinar over het hulpvragertraject van Annemarie Breedveld. In de nieuwsbrief had ik erover gelezen en ik dacht, laat ik me eens verrijken met de kennis van een ander Haags SchuldHulpMaatje.
Mijn Teams staat aan. Gastheer Elmar Hommes begint de training.
De training heet: Maatje als Rots in de branding… dat belooft nog eens wat!
Zware gezinsproblematiek case
Samen met nog tien maatjes kijken we naar het interview over het hulpvragertraject van Annemarie. Geen simpele casus…
Annemarie vertelt namelijk over een hulpvrager met zware gezinsproblematiek. Een moeder van kinderen die zorgafhankelijk en zeer ongelukkig zijn. Een man die geen woord Nederlands spreekt. De hulpvrager draagt alle lasten van het gezin.
Ik merk eens te meer op dat het aanpakken van de schulden echt een zware klus is. Daarvoor heb je concentratie nodig en moet je eerst overzicht kunnen creëren. Hoe krijg je dat nou voor elkaar… als je gezin zoveel druk op je legt?
Emmer vol
Elmar introduceert het idee om aan de hand van een metafoor de problemen van de hulpvrager te beschrijven. Een paar maatjes hebben mooie suggesties:
Een bos met bomen
Een warboel van elektrodraden
Een bergbeklimming
Mijn favoriete metafoor is de emmer:
– Wat past er allemaal in de emmer: welke zorgen heeft de hulpvrager?
– Wanneer loopt de emmer over: wanneer wordt het allemaal te veel?
Het werken met metaforen kan een voordeel bieden, omdat de hulpvrager daardoor een beetje afstand kan nemen van de echte problematiek.
Elke metafoor kent twee ingrediënten:
1) het oorspronkelijke onderwerp dat je niet benoemt, maar waar het eigenlijk over gaat en
2) de metafoor die je wel benoemt maar waar het juist niet over gaat.
Onbewust beïnvloeding
De magische kracht van een metafoor is de onbewuste beïnvloeding. Als we een vergelijking of een beeldspraak verzinnen stellen we het onderwerp van ons gesprek in een nieuw daglicht. Met het gebruik van metaforen krijgen we inzicht dat meer vanuit het hart komt, dan vanuit het hoofd.
Stel dat je hulpvrager doodmoe is om het steeds maar over zijn schulden te hebben. Hij moet nog drie jaar en het lijkt maar niet op te schieten. Met een metafoor kun je de weerstand van de hulpvrager verlagen.
De metafoor, de emmer in dit geval, is bewust ver weg van het oorspronkelijke onderwerp, het schuldentraject. Je leidt de hulpvrager een beetje af en dat is eigenlijk best aangenaam voor hem/haar.
Vaker een metafoor gebruiken, is er eentje die ik dit nieuwe jaar ga uitproberen! Ik heb alvast nagedacht over wat creatieve invullingen van metaforen met maatjes.
Baklava
Tijdens de webinar zegt Annemarie: “Maar ze is onderdeel van een heel systeem.” Het is duidelijk: een hulpvrager kun je niet reduceren tot enkel de geldzorgen. Deze mevrouw komt bij je met haar levensverhaal. En Annemarie heeft aandacht voor haar als persoon en niet alleen voor de schulden. Ze verwijst daarmee naar de systeemtheorie en ze heeft de hulpvrager vele jaren met veel warmte en compassie bijgestaan. Wat vind je van deze:
Een maatje werkt als de stroop in je baklava. Langzamerhand bereikt het alle filolaagjes. Mierzoet. Maar hartverwarmend en heerlijk.
Spiegel
Annemarie heeft haar hulpvrager bevraagd over haar rol in het systeem. Ik hoor Annemarie zeggen: “Waar ben jij eigenlijk in dit hele verhaal?” Als maatje heeft ze de hulpvrager een spiegel voorgehouden om haar te laten reflecteren op haar eigen rol in het systeem.
Als je in het donker in een spiegel kijkt, is er weinig te zien. Een maatje is als (nieuw) daglicht. Dat zorgt voor de reflectie.
Make-over metaforen
House Rules
Fred van Leer: Alles Uit De Kast
VTWonen: Weer Verliefd Op Je Huis
Money Rules
Fred van Papier: Alles Uit De Schoenendoos
STBetalen: Weer Verliefd Op Je Financiën
Financieel fit
Net zoals je in de sportschool zelf hard moet werken voor een fit lijf, geldt dat ook voor fitte financiën. Een personal trainer of een maatje kan je een hoop tips geven, maar je moet het uiteindelijk zelf doen.
Hulp bij opruimen
SchuldHulpMaatje aka (also known as) Marie Kondo.
Racewagen
De focus van een maatje is niet op hoe het moet, maar op hoe het werkt voor de hulpvrager.
Je kunt wel als een racewagen door iemands financiën willen scheuren als SchuldHulpMaatje, maar er zijn maar weinig mensen die thuis daarvoor een geschikt parcours hebben. Je moet nooit sneller gaan dan je hulpvrager aankan.
Laatste reddingsboei
Als we er niet zouden zijn als maatje voor een hulpvrager, wat dan? We laten haar of hem toch niet in de steek. We zijn als SchuldHulpMaatjes ten slotte de laatste reddingsboei.
Rots in de branding
Maar ook de titel van het webinar is goed gekozen: een maatje is een rots in de branding. Een steun en toeverlaat.
Duinen voor de kust
Of op z’n Haags: SchuldHulpMaatjes zijn als duinen voor de kust. Een veilige gedachte.
Wat vind jij van het gebruik van beeldspraak? Welke metafoor past bij jouw hulpvragertraject?
Ik vond het heel leuk en bijzonder dat Annemarie haar case vanavond met ons deelde. Met het Turkse gezin heeft ze uiteindelijk toch stapjes vooruit kunnen zetten.
Mooi toch!