SchuldHulpMaatjes op stap in de Schilderswijk

Geplaatst op november 17, 2022

Het is dinsdag 18 oktober. De zon schijnt en het lijkt qua temperatuur eerder lente dan herfst. Onder begeleiding van 2 gidsen die zichzelf verbindingsmakelaars noemen, maken ruim 20 maatjes, coördinatoren, projectleiders en de mensen van kantoor een wandeltocht door de Schilderswijk.

De Schilderswijk roept vaak negatieve beelden en reacties op. Het doel achter de wandeling is dan ook om een beeld te krijgen van de sociale ontwikkelingen en initiatieven in de Schilderswijk.

We verzamelen bij de Hoefkade tegenover de Bazaar en gaan op pad. De gidsen zijn duidelijk erg trots op hun wijk en als eerste worden we meegenomen naar een klein winkelpand. In dit winkelpand zit een kleine ondernemer die zijn zaak begonnen is met het verkopen van Argan olie. De winkel Deli Argana doet denken aan een kleine ouderwetse drogisterij en na een uitleg over de ontstaansgeschiedenis en het assortiment krijgen we een heerlijke koek mee voor tijdens de rest van de wandeling.

Onderweg brengen we een bezoek aan stichting Multicultureel Jongeren Geluid (MJG). Onder het genot van een glas Turkse thee kregen we een mooi verhaal over de missie van deze stichting en hoe er invulling wordt gegeven aan deze missie. Stichting MJG staat namelijk voor een pluriforme samenleving waarin iedereen een gelijke kans krijgt om, met wat voor achtergrond dan ook, zijn/haar talent te ontwikkelen en succesvol te worden. Daarvoor biedt stichting MJG begeleiding, ondersteuning en voorlichting aan kwetsbaren.

We komen langs mooie ontmoetingsplekken, speeltuinen, tuinprojecten, kunst en een mooi verstopt hofje. Als laatste gaan we binnen in het gebouw van de vroegere Leerschool, waar Samson jeugdwerk gevestigd is. Hier organiseren ze voor de jongere en oudere jeugd activiteiten, waarbij ze de kinderen en jongeren stimuleren hun talenten te ontwikkelen. Daarnaast hebben ze een signalerende, adviserende en ondersteunende functie richting ouders op het gebied van opvoeding en maatschappelijke en financiële vraagstukken.

De wandeling komt ten slotte bij de, helaas op dinsdag gesloten, Haagse Markt. Hier zijn aan het einde van de dag goede en gezonde koopjes te halen.  En hiermee komt de wandeling tot een einde.

Tijdens de borrel in De Prael bespreken we de wandeling na en zetten we Marie-Hélène in het zonnetje. Zij heeft ons kantoor helaas met ingang van 1 november verlaten, maar het is geen echt afscheid, omdat ze wel als vrijwilliger bij onze organisatie betrokken blijft.