Mentale agenda: staalkaart van (zelf)hulpopties

Geplaatst op maart 12, 2023

In de schulden én psychisch kwetsbaar. Het is een in onze schuldhulppraktijk veel voorkomende combinatie, waarvoor de oplossing zich meestal niet zo snel aandient. De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn immers lang en de weg ernaartoe is ook niet altijd gemakkelijk begaanbaar. Sinds kort kunnen SchuldHulpMaatjes hun hulpvragers met psychische klachten wijzen op een laagdrempelige manier om zelf met hun mentale problemen aan de slag te gaan.

Een nieuwe website www.mentaleagenda.nl biedt een staalkaart aan (zelf)hulpopties, waarvoor je niet eerst de route via huisarts en ggz-intake hoeft te bewandelen.

De website op het gebied van mentale gezondheid is een initiatief van de Stichting Kompassie en de Gemeente Den Haag. Ook voor SchuldHulpMaatjes kan de website interessant zijn: je kunt er aanbod vinden voor je hulpvragers, ze wijzen op het aanbod en je kunt er zelf informatie vinden over alles wat met mentale gezondheid te maken heeft.

Zelf aan de slag

Wie diep in de schulden zit, ervaart veel stress en kampt vaak met gevoelens van somberheid en uitzichtloosheid. Die kunnen op hun beurt de oplossing van de schuldproblematiek weer in de weg zitten. Zo komen onze hulpvragers algauw in een vicieuze cirkel terecht. Om uit de mentale put te klimmen heb je soms professionele hulp nodig, maar gelukkig zijn er ook laagdrempelige manieren die je kunnen helpen. Je kunt ook zelf aan de slag met je mentale gezondheid.

Op www.mentaleagenda.nl vind je diverse keuzemogelijkheden die je verder helpen om je mentale gezondheid te versterken: een breed overzicht van activiteiten en evenementen in Den Haag en kijk-, lees- en luistertips. Met het aanbod kun je zelfstandig of in een groep aan de slag. Zoals via een cursus omgaan met piekeren, of een lotgenotencontact voor mensen met een depressie.

Voor wie?

De Mentale Agenda is voor iedereen die meer wil weten over mentale gezondheid. Met het aanbod kun je zelfstandig of in een groep aan de slag. De mentale agenda is voor iedereen die

  • wil werken aan de mentale veerkracht;
  • wil weten wat je daar zelf aan kunt doen;
  • informatie zoekt over een bepaald onderwerp;
  • een naaste heeft met psychische problemen;
  • contact met lotgenoten zoekt;
  • professional is en aanbod voor cliënten zoekt;
  • of op de wachtlijst voor ggz-hulp staat.

Meer weten?

Stuur een e-mail naar communicatie@kompassie.nl of bel 070 427 32 40 en vraag naar Sandra Menken of Merel van Aardenne.