Meld je aan bij het Noodfonds energie bij hoge energielasten.

Geplaatst op januari 30, 2024

Voor huishoudens die dit jaar in de problemen komen door hoge energielasten is er ook deze winter: het Tijdelijk Noodfonds Energie. Via dit fonds kunnen gezinnen die ervoor in aanmerking komen de komende 6 maanden een korting krijgen op hun energierekening. Dat kan tot honderden euro’s opleveren. 

De ingang naar het Noodfonds is uitsluitend digitaal, dus wie niet goed met apps overweg kan, wie laaggeletterd is en/of de administratie niet goed op orde heeft, kan zomaar de boot missen. 

SchuldHulpMaatjes doen er daarom goed aan bij hun hulpvragers na te gaan of ze in aanmerking komen voor de regeling en ze zo nodig bij te staan bij de aanvraag ervan.

Wie komen in aanmerking?

  • Huishoudens met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 3.200,- (alleenstaande) of € 4.480,- (samenwonend), inclusief 8% vakantiegeld.
  • Het huishouden heeft een energiecontract voor gas, stroom of stadswarmte op naam van een persoon uit het huishouden.
  • De energiekosten van de energieleverancier zijn hoger dan 8 tot 10 procent van het bruto-inkomen per maand.
  • Het maakt niet uit welke energieleverancier een huishouden heeft.

Controle en aanvraag

Alle informatie over de regeling staat op www.noodfondsenergie.nl

Voor een eerste controle of je ervoor in aanmerking komt heeft deze site een knop Start met de Noodfonds-check

Wie dit programmaatje doorloopt, krijgt aan het einde een advies of het al dan niet zin heeft een aanvraag te doen bij het Noodfonds. Dat advies hoef je natuurlijk niet op te volgen. 

Direct eronder staat de knop die de aanvraagprocedure start.

Aanvraagprocedure

Die procedure is nog niet zo simpel. Het duurt ongeveer een half uur.

Tip: verzamel vooraf alle gegevens, dan ga je er makkelijker door.

Je moet natuurlijk over een internetverbinding beschikken, hetzij op je computer of op de mobiele telefoon. 

Op je mobieltje gaat de aanvraag via de Noodfondsapp die te downloaden is vanuit www.noodfondsenergie.nl/store (voor android) en www.noodfondsenergie.nl/store (voor apple) .

Er moet een e-mailadres zijn van een van de aanvragers. 

Alle leden van het gezin boven de 18 met een inkomen moeten in de buurt zijn en beschikken over een DigID met gebruikersnaam en wachtwoord. 

Inloggen met DigID gaat via sms-controle. Hulpverleners kunnen de aanvraag ook doen via een DigID-machtiging van hun hulpvragers.

Verder moeten natuurlijk de inkomensgegevens bij de hand zijn en de maandtermijnen voor energie in 2023 en januari 2024. 

Tenslotte moet worden opgegeven welke energieleverancier je hebt en wat je klantnummer is bij je leverancier.

Heb je alle stappen van het aanvraagprogramma doorlopen, dan kan de aanvraag direct worden verzonden. 

Het energiebedrijf beoordeelt de aanvraag en past bij een positief oordeel de van toepassing zijnde korting toe in de vorm van een terugbetaling. 

Zodra je de aanvraag hebt gedaan, kun je de 6 maanden erna steun krijgen. Je energieleverancier verrekent de steun met je energierekening nadat je de uitslag hebt ontvangen. Het kan dus per aanvraag verschillen in welke maanden je de steun ontvangt.

Wacht niet te lang

Dan krijg je het snelste steun. In de pot van het Noodfonds zit 60 miljoen.

Antwoorden op veel gestelde vragen over het Noodfonds Energie zijn te vinden op https://www.noodfondsenergie.nl/faq.

Andere potjes checken

Het Noodfonds biedt natuurlijk slechts tijdelijke verlichting. Er zijn nog veel meer potjes voor tijdelijke of langdurige financiële ondersteuning van allerlei doelgroepen. 

Voor welke potjes je allemaal nog in aanmerking komt, kun je nagaan met de Potjescheck van de website Geldfit: https://potjescheck.geldfit.nl