Op bezoek bij netwerkpartner PEP

Geplaatst op mei 3, 2024

Annelies Dirks, onze vrijwilligers- coördinator, gaat op de koffie bij een van onze Haagse partners. Ze maakt kennis met Wai-Kin Chung van PEP Den Haag.

Op een maandagmiddag maak ik kennis met Wai-Kin Chung; Senior Adviseur bij PEP Den Haag. Op hun locatie midden in het centrum op de Riviervismarkt word ik welkom geheten met een goede bak koffie en de welbekende PEP-koekjes. Er is op dat moment een training bezig die druk bezocht lijkt te zijn.

Kennismaken met onze partner PEP  

Wai-Kin is opgegroeid in Enschede en heeft daar met veel plezier gewoond. Inmiddels heeft hij zijn plek gevonden in Den Haag Escamp.  Na zijn studie Bestuurskunde heeft hij lange tijd gewerkt bij het Inspraakorgaan Chinezen (IOC). Vanaf 2014 is hij werkzaam bij PEP. Zijn huidige rol als Senior Adviseur is hem naar eigen zeggen op het lijf geschreven. Daarover later meer in het gesprek. Zijn collega’s benoemen hem als zeer positief en hij probeert zoveel mogelijk humor in te zetten in het dagelijkse leven. Met deze bonk aan positiviteit ga ik graag verder het gesprek met hem aan.

Waar staat PEP voor?

PEP bestond vorig jaar 10 jaar en heeft zijn sporen inmiddels wel verdiend in Den Haag.  Maar wat doet PEP nou eigenlijk? En staan de letters nog ergens voor? Wai-Kin “Vroeger stonden de letters nog ergens voor, maar nu is het gewoon PEP. Wij zijn er voor elke Haagse burger met een sociale focus, maar werken vooral ondersteunend bij professionele organisaties uit het Sociale domein”. Elmar Hommes (directeur bij SchuldHulpMaatje) wist Wai-Kin jaren geleden te vinden voor het helpen bij het aanvragen van een specifieke subsidie. PEP biedt daarbij echt 1-op-1 trajecten aan en maatwerk voor organisaties. Dit is een van de taken van Wai-Kin als adviseur. Daarnaast omvat zijn takenpakket ook het opzetten van goed vrijwilligersbeleid, het vinden van een passende spreker voor een themabijeenkomst en het ondersteunen bij de eindverantwoording van een project (zowel inhoudelijk als financieel). Hij voelt zich dan ook als een vis in het water binnen deze organisatie. Inmiddels werkt hij al zolang bij PEP, dat hij heel goed kan vertellen wat zijn collega’s ook allemaal doen.

Wai-Kin

Vrijwilligersplatform Den Haag Doet

Wai-Kin is duidelijk nog niet uitgepraat over de mogelijkheden binnen PEP. “PEP heeft ook een Den Haag Doet platform waarbij vraag en aanbod van het vrijwilligerswerk samen komen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar vast vrijwilligerswerk zoals het wekelijks koken binnen een organisatie? Of wil je liever flexibel vrijwilligerswerk doen wanneer het jou uitkomt? Op de website www.denhaagdoet.nl vind je hiervoor diverse mogelijkheden”.

Ik benoem in dit gesprek nog even dat SchuldHulpMaatje hier ook tussen staat met onze vacatures voor maatjes en coördinatoren. 

Het PEP team organiseert regelmatig grote events zoals een vrijwilligersmarkt. De volgende staat al gepland op zaterdag 11 mei 2024:

De meest uitgebreide Vrijwilligersmarkt van dit jaar in Amare.

Zin in een dag vol nieuwe ontmoetingen, inspiratie en muziek? Kom dan naar de grootste Vrijwilligersmarkt ooit in Den Haag! Op zaterdag 11 mei 2024, van 13.00 tot 17.00 uur in Amare, ontdek je meer dan 100 maatschappelijke organisaties: van mensenrechten tot dierenwelzijn en van sociale rechtvaardigheid tot milieu – er is voor ieder wat wils! Geniet van optredens van het Residentie Orkest en Haagse (amateur)muziekgezelschappen plus boeiende presentaties en informatiebijeenkomsten.

SchuldHulpMaatje staat op die dag ook klaar om meer vrijwilligers te enthousiasmeren om zich aan te melden bij ons. 

Trainingen en workshops – academie

Maar PEP biedt meer: binnen de academie worden er ook hele interessante trainingen en workshops aangeboden die zowel voor onze hulpvragers als voor onze maatjes nuttig kunnen zijn. Denk daarbij aan een training:

  • Interculturele en inclusieve communicatie
  • Talentontwikkeling
  • Workshop Slaap beter, leef beter

Op de website https://www.denhaagdoetacademie.nl/ vind je een groot aanbod, ook vanuit andere instanties zoals de Gemeente Den Haag of Indigo preventie.

Het leuke vind ik dat er ook trainingen worden gegeven voor het aantrekken en behouden van vrijwilligers, specifiek voor vrijwilligers coördinatoren. Met enige trots geef ik aan dat ik deze training al heb gevolgd en dat deze heel waardevol was voor mij.

PEP kan ook trainingen of workshops op maat verzorgen en zijn kennis- en sparringpartner op allerlei thema’s rondom vrijwilligerswerk. Er is veel mogelijk in overleg. Daarom horen we graag welke behoefte er leeft onder de vrijwilligers van SchuldHulpMaatje zodat we mogelijk in de toekomst een training op maat kunnen aanvragen.

Het belang van vrijwilligerswerk doen

Hij benadrukt in ons gesprek het belang van vrijwilligerswerk. “Hoe fijn is het als je je een paar uurtjes per week in kan zetten voor een ander? Voor velen is dit een manier om mee te draaien in de maatschappij en maatschappelijke aansluiting te vinden. Je kan er gelijkgestemden ontmoeten”. Ik geef aan dit zeker te herkennen; “Wij zien bij bepaalde inloopspreekuren ook dat er onderling bij maatjes vriendschappen ontstaan en dat het vrijwilligerswerk voldoening kan geven”. Wai-Kin kan dit alleen maar beamen.

Het is duidelijk dat Wai-Kin nog lang niet is uitgekeken bij PEP. Het was leuk om meer te horen over zijn specifieke rol en de mogelijkheden binnen deze organisatie. Hij bedankt me voor dit interview (wat meer op een leuk gesprek leek) en ik ga vervolgens met een voldaan gevoel naar huis.

Wil je reageren op dit interview of wil je meer weten over PEP?

Neem dan contact op met Annelies Dirks, vrijwilligerscoördinator bij Stichting SchuldHulpMaatje: Email: annelies.d@schuldhulpmaatjedenhaag.nl /mobiel: 06 – 39 47 12 48 of neem direct contact op met Wai-Kin via email: wk.chung@pepdenhaag.nl /mobiel: 06 -13 34 12 09