Op 8 november 2024 vierde Schuldhulpmaatje Den Haag haar tienjarig jubileum in de Christus Triumfatorkerk in Den Haag. Zo’n 150 maatjes, partners en gasten kwamen samen om deze mijlpaal te markeren. Het was een inspirerende middag, met een programma vol inzichten, persoonlijke verhalen en dankbetuigingen.
De bijeenkomst werd geopend door Heleen Rijkens, projectleider bij SchuldHulpMaatje, die de aanwezigen verwelkomde. Daarna volgden verschillende toespraken. Allereerst kwam wethouder Mariëlle Vavier aan het woord. Zij feliciteerde SchuldHulpMaatje en gaf aan dat de gemeente blij is met de samenwerking. In haar speech vermeldde ze het belang van het werk van de maatjes: “Maatjes zijn al jaren een schouder om op te leunen, een luisterend oor en een bemoedigende blik om te bevestigen: je bent op de goede weg!” Verder benadrukte ze dat schuldpreventie minstens zo belangrijk is als schuldhulp. “Maatjes zijn er niet alleen als de brievenbus al vol zit, maar ook als je moeite hebt met een enkele brief.”
Terugblik
Wilbert Stolte, voorzitter van de stichting, dankte in zijn toespraak de gemeente Den Haag, Fonds 1818 en vele andere partners voor hun steun in de afgelopen jaren: “Tien jaar geleden was er nauwelijks besef van wat schulden met je doen. Nu is SchuldHulpMaatje Den Haag een volwassen en stabiele organisatie met meer dan 200 vrijwilligers die dit jaar 240 hulpvragers hebben ondersteund.”
Hij sprak ook over de uitbreiding van de organisatie, met een groeiende vraag naar hulp voor jongeren en de verschuiving naar wijkgerichte ondersteuning. “Naast één-op-één begeleiding, werken we nu dichter bij de doelgroep, met een apart jongerenprogramma en inloopspreekuren in de wijken.”
De kwaliteit van het werk werd verder benadrukt door de investering in de professionele ontwikkeling van de maatjes. “Intervisie en trainingen maken ons sterker en beter in wat we doen. Ons werk is geslaagd als we goed werk leveren. Ik las pas op de website daarover een mooie Selfie Reflectie van Twalieb Hassenmahomed waarin stond: Als we een lach op het gezicht van de hulpvrager kunnen krijgen, zijn we op de goede weg.”
Jubileumprogramma
Vervolgens was er een inhoudelijk programma met verhalen van hulpvragers en professionals:
Boy Zandbergen, oprichter van Onzichtbaar Den Haag, sprak samen met Nicole de Reu over de vraag: Zijn we onderdeel van de oplossing of van het probleem? Nicole de Reu deelde haar persoonlijke ervaring met armoede, waarin ze aangrijpend vertelde: “Mijn leven is een dossier geworden.” Deze woorden raakten de aanwezigen en brachten het belang van het delen van persoonlijke verhalen in het werk van SchuldHulpMaatje naar voren.
Jaap Jansen, coördinator van het Urban Data Center Den Haag, presenteerde de “armoedescan”, een waardevol hulpmiddel om te onderzoeken in hoeverre mensen echt bereikt worden met armoederegelingen. Hij benadrukte de rol van data in het verbeteren van de hulpverlening.
Wilco van Dijk, hoogleraar Economische Psychologie aan de Universiteit Leiden, sprak over de effecten van financiële stress. “Financiële stress kan leiden tot verlies van controle, vermijdingsgedrag en een vermindering van mentaal welzijn. Maar maatjes kunnen hoop bieden en helpen om de vicieuze cirkel van geld en stress te doorbreken,” legde hij uit.
Marlies Filbri, directeur van Stichting Straat Consulaat, en Ron Straalakker deelden hun ervaringen met verslaving, dakloosheid en schulden. Ze deden een oproep aan de zaal om ervaringen te delen bij het ondersteunen van hulpvragers met huisvestingsproblemen. De zaal reageerde enthousiast, waarbij tientallen handen omhooggingen. “Iedereen heeft recht op hulp,” benadrukte Filbri.
Gezellige afsluiting
De dag werd afgesloten door cabaretier Pieter Jouke, die op humoristische wijze de belangrijkste punten van de bijeenkomst samenvatte. Na de speeches werden de gasten getrakteerd op lekkere hapjes en drankjes, verzorgd door leerlingen van het François Vatel vmbo, die hun culinaire talenten lieten zien.
Het jubileum van SchuldHulpMaatje Den Haag was een moment van stilstaan en terugkijken, maar ook van vooruitblikken naar de toekomst. Met de gemeente, een sterk netwerk van partners en een nog steeds groeiende betrokkenheid van vrijwilligers blijven we ons vol passie inzetten voor mensen met geldzorgen.