Mijn naam is Shari van den Hout en ik stel graag het nieuwe team van externe intervisiebegeleiders voor: Anita, Karin, Malika, Winita en ikzelf. Naast het vrouw-zijn is er meer dat ons samenbindt. We passen allemaal intervisie toe in ons dagelijks werk én we waarderen het werk van SchuldHulpMaatje enorm. Via het begeleiden van het intervisie-onderdeel tijdens de teambijeenkomsten van de zeven maatjesteams hopen wij in 2025 allemaal ons steentje bij te kunnen dragen aan het mooie en waardevolle werk dat maatjes doen. Uitziend naar de nieuwe opzet, blik ik als vanzelf terug op mijn ervaringen van de afgelopen jaren.
Van wennen naar herkennen
Intervisie bij SchuldHulpMaatje begon als pilot in 2021 met twee teams waarbij ik de enige intervisiebegeleider was. In het begin was het wennen voor iedereen. Er waren maatjes bij die schrokken van het idee onderdeel uit te gaan maken van een team en maatjes die verbaal of non-verbaal hun twijfels over intervisie uitten.
Maar gezien de steeds complexere hulpvragen bleek intervisie een prettige steun in de rug. Al was het alleen maar vanwege de herkenning: ik ben dus niet de enige die hier tegenaan loopt!
Inzet werpt vruchten af
Als externe ben ik onder de indruk van de toewijding van de coördinatoren. Hun zorgvuldige voorbereiding en de manier waarop zij de ‘opbrengst’ van intervisie benutten, versterken de effectiviteit van de bijeenkomsten. Wat ik terugzie is dat deelnemende maatjes die een casus inbrengen, daarna met meer bewustzijn en betrokkenheid bijdragen aan het proces. Dit vergroot zowel de samenwerking als de kwaliteit van het team als geheel. Begrippen als teamvorming, eigenaarschap en kwaliteit schieten me te binnen als termen die dit proces treffend omschrijven.
Wijkgericht werken en samen leren
Door de wijkgerichte aanpak zie ik hoe maatjes doelgerichter met elkaar, hun coördinatoren en de partners in de wijk samenwerken. Ik merk een groeiend besef op het samen oplossen van zaken en het gezamenlijke leren van trajecten.
Terugkoppeling en maatwerk
Ieder team heeft eigen wensen voor intervisie. De een heeft behoefte aan een strak methodisch geleide avond, terwijl een ander dat juist als benauwend ervaart. Er zullen maatjes zijn die nog niet gewend zijn aan wijkgericht werken of intervisie. Daar is alle ruimte voor. En natuurlijk geniet ik ook van de positieve terugkoppelingen.
Het is belangrijk en waardevol dat ons intervisieteam maatwerk kan bieden door te blijven luisteren naar de evaluaties van de maatjes. Blijf deze in 2025 dus vooral delen en gebruik daarvoor gerust de handmethode! Je weet wel, de handmethode….
Wat is de feedback handmethode? De handmethode is een gestructureerde manier om feedback te geven, waarbij je vijf aspecten van een situatie bespreekt. Hierbij gebruik je je hand als hulpmiddel: Duim – Wat ging goed? Wijsvinger – Waar kan verbetering plaatsvinden? Middelvinger – Wat irriteerde je of wat was een uitdaging? Ringvinger – Wat was belangrijk voor jou in deze situatie? Pink – Waar heb je hulp bij nodig of welke steun zou je willen ontvangen? |
Door deze structuur te volgen, wordt feedback op een gebalanceerde en constructieve manier gegeven.
Lees verder: