Maatjes, let op Klarnaschulden!
Veel van onze hulpvragers hebben schulden bij Klarna of andere aanbieders van “kopen zonder direct betalen”, ook bekend als “Buy now. Pay later”.
Wat Klarna doet mag niet. Ze mogen wel aanbieden om te kopen zonder direct te betalen, maar als de koper niet betaalt, mogen ze daar geen incassokosten voor in rekening brengen.

Consumentenkrediet
De rechtbank Midden-Nederland heeft vastgesteld dat achteraf betalen via Klarna neerkomt op een consumentenkrediet. Klarna brengt dan wel bij aanvang geen kosten in rekening, maar over te late betaling worden rente en incassokosten in rekening gebracht.
Als deze kosten deel uitmaken van het verdienmodel, is er sprake van een consumentenkrediet. Dat is volgens de rechtbank het geval, en hiervoor had Klarna moeten waarschuwen met de bekende waarschuwing: “Geld lenen kost geld”. Ook had Klarna de kredietwaardigheid van de klant moeten beoordelen.
Aangezien Klarna niet heeft gewaarschuwd en niet vooraf de kredietwaardigheid heeft beoordeeld, zijn rente en incassokosten ten onrechte in rekening gebracht. Wanneer deze kosten al betaald zijn, kunnen ze als onverschuldigd worden teruggevorderd.
Wat kun je doen?
Met een beroep op de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland — waarin is vastgesteld dat Klarna niet voldaan heeft aan de vereisten voor consumentenkrediet — kun je het volgende doen:
- Rente en incassokosten zijn nog niet betaald:
Je kunt bezwaar maken tegen deze kosten en dit deel van de vordering niet betalen. Het oorspronkelijke bedrag, de hoofdsom, moet wél betaald worden. - Rente en incassokosten zijn al betaald:
Aangezien deze kosten ten onrechte in rekening zijn gebracht, kun je deze op grond van onverschuldigde betaling terugvorderen.
Let op: andere rechtbanken en gerechtshoven kunnen in de toekomst anders oordelen.
Dit is een samenvatting van het artikel “Incassokosten maken deel uit van verdienmodel Klarna” uit “Schuldinfo, scholing en advies”.