Energiebank Den Haag helpt gezinnen met energiezorgen

Geplaatst op september 26, 2022

De man met een van de drukste banen van Nederland heet Frans Pas. Hij is sinds 1 augustus van dit jaar projectleider energiearmoede bij de Energiebank Den Haag. Die helpt huurders die wat minder te besteden hebben de strijd aan te binden tegen hoge energierekeningen en oplopende energieschulden. “En de telefoon staat roodgloeiend,” zegt Frans, “wat geen wonder is bij de explosief gestegen energietarieven.”

Frans Pas

Doelgroep van de Stichting Energiebank Den Haag zijn minima met inkomens tot zo’n 130% van de bijstandsnorm. Dat zijn meestal bewoners van sociale huurwoningen, die in Den Haag vaak notoir tochtig, vochtig en slecht geïsoleerd zijn. Met alle gevolgen voor de energierekening van dien. De doelgroep is niet altijd even makkelijk te bereiken. De oplossing die Frans ervoor gevonden heeft is: huurders benaderen via hun woningcorporatie. De huurders van Haag Wonen hebben al een brief gekregen van hun corporatie over de mogelijkheid een beroep te doen op de Energiebank.

Hulpaanbod

Wat kan de Energiebank voor deze mensen doen? Frans: “Ze maken een afspraak en één van onze energiecoaches komt dan bij ze langs om samen de situatie op te nemen. Waar ze mogelijkheden zien om te besparen, geven ze advies en kunnen ze de cv en warmwatervoorziening zuiniger instellen. Ze komen een tweede keer terug met een gratis pakket energiebesparende spullen, zoals ledlampen en radiatorfolie, die ze ook bij de mensen aanbrengen en installeren.”

De Stichting beschikt in Den Haag over een twintigtal vrijwilligers die ze heeft opgeleid tot energiecoach, maar dat zijn er nog lang niet genoeg. Binnenkort start een opleidingstraject voor een nieuwe lichting.

Wegwijzer

Frans is naarstig in zijn netwerk aan het speuren naar meer mogelijkheden om zijn doelgroep te helpen. “Er is in Den Haag een woud aan regelingen en loketten waar mensen in energiearmoede een beroep op zouden kunnen doen. Wij kennen die wereld en we kunnen mensen helpen de juiste wegen te vinden. Zo hebben we ook contact gelegd met de Sociale Fondsen Den Haag, die onder bepaalde omstandigheden bereid zijn mensen van hun schulden af te helpen bij het energiebedrijf. Ik heb ze ook bereid gevonden de levering te sponsoren van energiebesparende gordijnen, in de praktijk een heel effectief middel om de verwarmingskosten te drukken.”

Het werk van de Energiebank wordt gefinancierd door de gemeente, in eerste instantie voor een proefperiode tot 1 mei volgend jaar. Maar gezien de heersende energienood bij zeker 50.000 Haagse huishoudens, lijkt het Frans heel onwaarschijnlijk dat het daarna zou stoppen.

Contact

De toegang tot de hulp van de Energiebank Den Haag staat open voor gezinnen die worstelen met hun energierekening, maar ook voor schuldhulpmaatjes en andere hulpverleners. Aanmelding bij Frans Pas per telefoon, 06 24783198, of per mail, info@energiebankdenhaag.nl. Meer informatie over de Energiebank Den Haag op https://www.energiebanknederland.nl/de-energiebank/energiebank-den-haag/.