Nieuwe coördinator psychische kwetsbaarheid

Geplaatst op maart 14, 2023

Per 1 april 2023 wordt Annelies Dirks de nieuwe coördinator psychische kwetsbaarheid. Zij neemt het stokje over van Jasper van der Wulp en heeft de taak het project binnen de organisatie te borgen. Annelies heeft veel ervaring binnen de GGZ/psychiatrie. Zij vindt dit ook een belangrijk onderdeel van ons werk waar we veelal dagelijks mee te maken krijgen.

Annelies en Jasper

Bij ongeveer 1 op de 5 hulpvragers is er sprake van mentale problematiek. Dit kan belemmerend werken bij de voortgang van de financieel administratieve begeleiding als maatje.

Invloed van schulden op psyche

Je kunt je voorstellen dat het hebben van schulden invloed heeft op meerdere facetten in het leven. Het brengt vaak veel stress met zich mee en hierdoor kunnen er veranderingen in het gedrag ontstaan. Wat we regelmatig zien bij onze hulpvragers is:

  • Erg vermoeid; slecht slapen, sneller geïrriteerd, onrustig en gejaagd gevoel, concentratieproblemen
  • Zich terugtrekken; geen initiatief meer willen/kunnen nemen, isoleren
  • Meer drugs-en/of alcoholgebruik, eetproblemen
  • Verandering in emoties: meer huilen, vaker geïrriteerd of boos zijn, aangeven het niet meer te zien zitten (hulpeloosheid)
  • Achterdochtig raken

Op zich hoeft het geen directe invloed te hebben op de hulp die je kan bieden bij het financiële gedeelte. Het wordt pas zorgelijk als de “normale” communicatie belemmerd wordt. Soms zijn de “stoornissen” of “verslavingen” te ernstig, zodat je niet meer de (financiële) hulp kan bieden

Wat kun je nu doen als maatje? 

Klankbordmaatje psychische kwetsbaarheid

We hebben hiervoor klankbordmaatjes paraat. Dit zijn maatjes die veel kennis en ervaring hebben met psychische kwetsbaarheid. Enkelen hiervan zijn ook ervaringsdeskundigen.  Zij kunnen samen met je sparren en de juiste vragen stellen en coachen waar nodig.

“Het is fijn om met anderen te praten die de casus niet kennen en te bespreken waar je tegenaan loopt. Het is even stilstaan bij de vragen: Hoe gaat het nu? Wat kan beter?”

Het heeft mij een breder perspectief gegeven wat ik zou kunnen doen.

Maatje Mieke Visch

Monitoring

We gebruiken de onderstaande de afbeelding als tool:

In het dossier in SINC zetten wij PK (Psychische Kwetsbaarheid) erbij, geteld van licht kwetsbaar naar zeer kwetsbaar: 1 t/m 4. (bv. 20202222PK1) . Bij PK1 leest er een maatje mee op de achtergrond en PK2 dan wordt er een klankbordmaatje op gezet om de voortgang te monitoren.

Een voorbeeld uit de praktijk
Mijn hulpvrager gaf afgelopen februari signalen af dat hij kwaad of agressief zou kunnen worden bij mijn huisbezoek. Tegelijk liep zijn traject bij de gemeentelijke SHV niet meer goed. Dus het zat hem tegen en daar had hij last van. Ik ben al een lange tijd maatje bij schuldhulpmaatje, maar hierbij wist ik niet goed hoe ik moest reageren. Hoe kan ik zo’n iemand toch helpen, en daarbij risico voor mezelf vermijden?

Via mijn coördinator en Annelies kwam ik in contact met maatje Daan van de Klankbordgroep Psychische Kwetsbaarheid. Daan trok ca. 1,5 uur voor me uit en gaf enkele nieuwe ingangen om met deze hulpvrager in contact te blijven. Dit was heel prettig en zinvol.

Voor mij was “psychische kwetsbaarheid” tot nu toe een abstract begrip. Goed dat de Klankbordgroep aan de weg timmert, waarbij ik hoop dat “psychische kwetsbaarheid” ook concreet kan worden gemaakt, naar voor elk maatje waarneembaar gedrag van de hulpvrager. Zoals in dit geval: boosheid en agressie.

Leuk ook dat er zo’n specialisatie binnen Schuldhulpmaatje bestaat. Om andere maatjes te helpen. Dat smaakt naar meer.

Maatje Henk

Het is goed om te weten dat wij geen hulpverleners zijn. Als er sprake is van heftige problematiek, bijvoorbeeld verslavingen, dan kan de PK-coördinator altijd professionele hulp inschakelen, zoals  Kompassie, Indigo, Parnassia achter de voordeur en Brijder. Overleg altijd eerst met je coördinator. We hebben toegang tot laagdrempelige inloopspreekuren, en daarnaast wijzen we jullie ook graag op de Mentale agenda van Kompassie (https://mentaleagenda.nl/). Wim van Campen heeft hierover ook een uitgebreid stuk geschreven.

Belangrijk is om te weten dat er dus hulp is als je er niet uitkomt met je hulpvrager. De klankbordmaatjes zitten klaar om je vragen te beantwoorden. Deze vragen lopen via Annelies, de vrijwilligers coördinator van schuldhulpmaatje Den Haag. Zij is bereikbaar via:

E-mail: annelies.d@schuldhulpmaatjedenhaag.nl

Mobiel: 06 – 39 47 12 48 (ma.di.do.vr.)

Lijkt het je leuk om ook klankbordmaatje te worden? Neem dan ook contact met haar op!