MoneyMaatje: Een nieuwe naam en verdere ontwikkelingen binnen het jongerenprogramma van SchuldHulpMaatje

Geplaatst op maart 15, 2024

MoneyMaatje, het jongerenprogramma van SchuldHulpMaatje dat voorheen bekend was als Moneyfit (en bij sommigen ook wel als SchuldHulpMaatje – Jong), heeft niet alleen een nieuwe naam aangenomen, maar introduceert vanuit de landelijke organisatie ook een vernieuwde website.  In samenwerking met lokale SchuldHulpMaatje organisaties worden enkele pilotprojecten parallel uitgevoerd. Deze veranderingen benadrukken de voortdurende inzet om jongeren op een effectievere manier te ondersteunen, ook in Den Haag. We vertellen je daar graag meer over.

De uitdaging om jongeren met schulden te bereiken

In Nederland hebben maar liefst 400.000 jongeren acute financiële problemen. Deze groeiende problematiek speelt ook in Den Haag, waar jongeren tussen de 18 en 27 jaar geconfronteerd worden met betalingsachterstanden en schulden. Hoewel er allerlei hulpbronnen beschikbaar zijn, blijft het voor de gemeente en organisaties zoals SchuldHulpMaatje een uitdaging om jongeren effectief te bereiken en met hen in contact te blijven. Er speelt naast schaamte en ontkenning ook regelmatig een zeker wantrouwen. Dit staat het aanpakken van hun financiële situatie, hulp te zoeken en deze te accepteren, in de weg.

Sinds de oprichting van Moneyfit, heeft het meer dan 1.400 jongeren in Nederland begeleid. Gezien de groeiende cijfers was het opvallend dat in 2023 het aantal aanmeldingen van Haagse jongeren wat achter bleef ten opzichte van de lokale verwachtingen.

Recente veranderingen en ontwikkelingen

De Week van het Geld, 11 t/m 15 maart 2024, diende als het ideale moment om de nieuwe naam “MoneyMaatje” te introduceren, vergezeld van de lancering van de gelijknamige website.

Hier kunnen jongeren de “Hoe Moneyfit ben jij?” test doen en ervaringsverhalen lezen.

Tegelijkertijd is tot 21 april een sociale mediacampagne van MoneyMaatje actief op Snapchat en Instagram. Jongeren spenderen veel tijd op hun telefoon en zijn grootgebruikers van (o.a.) deze sociale media. Een extern communicatiebureau richt zich hierbij op een voor ons relevante doelgroep in Den Haag. De campagne streeft ernaar met filmpjes en advertenties geldzaken laagdrempelig bespreekbaar te maken en de jongeren in actie te krijgen en naar de website te sturen en makkelijk in contact te komen met een MoneyMaatje-locatie in de buurt. Enkele filmpjes zijn tot 3 april beschikbaar als download.

Project Laagdrempelig Whatsapp Contact

Naast genoemde initiatieven heeft SchuldHulpMaatje verschillende pilotprojecten gelanceerd. Den Haag doet mee aan het pilotproject “Laagdrempelig contact via Whatsapp.  Jongeren die op de website www.moneymaatje.nl hun postcode invoeren, krijgen direct contactgegevens van MoneyMaatje Den Haag te zien. De verwachting is dat jongeren kiezen voor contact via het laagdrempelige Whatsapp, gezien hun communicatievoorkeuren.

Met één klik opent de telefoon van de jongere een Whatsapp chat met MoneyMaatje Den Haag en ontvangt hij/zij een automatisch gegenereerd bericht dat er binnen 24 uur een MoneyMaatje een meer persoonlijke reactie zal geven. Tijdens campagnetijd rouleren 6 MoneyMaatjes de telefoon en staan jongeren te woord via de Whatsapp chatfunctie en/of Whatsapp (video)bellen. Indien het contact met een jongere leidt tot een formele aanmelding voor een maatjestraject, kan het maatje, indien beschikbaar, zelf de afspraak maken voor een gecombineerde intake en koppeling. Hierbij zijn de jongere, het maatje en de MoneyMaatje coördinator (John Pelle of Hans Nuijen) aanwezig.

Het laagdrempelige, persoonlijke Whatsapp contact met een MoneyMaatje en de inkorting van het proces, dragen bij aan het bouwen van een relatie met de jongere en het winnen van het vertrouwen. Zo kunnen we ons richten op onze kernactiviteit: het begeleiden van jongeren met een persoonlijk Maatje die een extra training gevolgd heeft.

Netwerkpartneractiviteiten rondom het thema Jongeren

Netwerkcontacten blijven een sleutelrol spelen bij het effectief bereiken van en helpen van jongeren. In het eerste kwartaal zaten we ook niet stil als het daarom gaat.

Jong coördinatoren Hans Nuijen, John Pelle, SchuldZero ervaringsdeskundige en communicatie-expert Tanisha Groenendijk en vrijwilligerscoördinator Sandra Lintel speelden met Anna Spaink van de landelijke SchuldHulpMaatje organisatie het Netwerk Samenspel om het Haagse netwerk voor jongeren scherp te krijgen. Tanisha benadrukte het belang van het inzetten van voorbeeldfiguren en het creëren van laagdrempelige communicatie.

Er zijn gesprekken gevoerd met diverse partijen binnen de Gemeente die jongeren met schulden helpen; het JPF (Jongeren Perspectief Fonds), JongerenPunt070, Helpdesk Geldzaken en trainers van de speciaal voor jongeren ontwikkelde training “Ik en mijn Geld”. We staan weer scherp bij elkaar op het netvlies voor samenwerkingsmogelijkheden en doorverwijzing.

Meten is weten

In ons 2024 jaarplan is opgenomen dat MoneyMaatje Den Haag tenminste 40 nieuwe hulptrajecten met jongeren wil aangaan. Begin maart van dit jaar waren 8 van de in totaal 40 nieuwe hulpvragerstrajecten die dit jaar tot dan toe waren opgestart door SchuldHulpMaatje Den Haag jongerentrajecten; 20% dus. Het jaardoel is met behulp van de nieuwe initiatieven en gebundelde krachten met onze netwerkpartners in de stad een realistisch doel.

Hoe meten we de uitkomsten van onze jongerencampagne en het Whatsapp project?

  • We houden in Den Haag het aantal Whatsapp contacten met jongeren bij
  • We tellen hoeveel maatjestrajecten het oplevert
  • We inventariseren het soort vragen dat gesteld wordt door jongeren en in hoeverre deze passen bij onze huidige hulpverlening
  • De landelijke organisatie meet o.a. “traffic” naar en het gedrag op de website en sociale media


Op het moment dat dit artikel geschreven werd, waren er nog geen resultaten bekend. We zullen in de toekomst de meest interessante bevindingen delen.

Heb je vragen over MoneyMaatje? Of lijkt het je wat om MoneyMaatje te worden? Neem contact op met Sandra Lintel.

Gratis theater kaarten
Op 26 maart speelt het Nationaal Theater de voorstelling “Arm met een Dure Smaak in theater Dakota in Den Haag. Deze theatervoorstelling is gemaakt voor de doelgroep jongeren. Door Dakota zijn voor MoneyMaatje Den Haag en haar hulpvragers minimaal 10 gratis kaarten beschikbaar. Mail bij interesse vóór 22 maart naar projectcoordinator@schuldmaatjedenhaag.nl