Nieuw: teambijeenkomsten van SchuldHulpMaatje

Geplaatst op oktober 23, 2024

Sinds we wijkgericht werken komen maatjes drie keer per jaar als team samen. Sommige teams zien elkaar vaker: Team Scheveningen heeft na de zomervakantie gevliegerd op het strand. Team Bouwlust hecht veel waarde aan de koffie die zij met elkaar drinken op donderdag na het inloopspreekuur.

SchuldHulpMaatje wordt in Den Haag gezien als een professionele organisatie. Wij zijn een belangrijke partner van de gemeente en andere Haagse instanties. Om dit te blijven, hebben we vrijwilligers nodig die permanent worden bijgeschoold. Dit gebeurt onder andere tijdens de teambijeenkomsten waar maatjes leren van elkaar en externe experts.

Meer dan intervisie

De teambijeenkomsten zijn in het leven geroepen om intervisie aan te bieden. Inmiddels zijn we erachter dat ze veel meer doelen dienen. Maatjes eten samen en wisselen ervaringen uit met elkaar. Teamcoördinatoren praten het team bij, introduceren nieuwe teamgenoten, geven een update over lopende trajecten, zeggen hoeveel hulpvragers in de wijk nog een maatje zoeken en vertellen hoe de contacten met de wijkpartners zijn. Ook kunnen teams een kennissessie organiseren.

Teambijeenkomst op het kantoor van SchuldHulpMaatje Den Haag.

Kennissessie

Een aantal teams heeft gastsprekers uitgenodigd bij de bijeenkomsten omdat er behoefte was aan kennisverbreding. In 2025 kunnen teams voorafgaand aan de intervisie een kennissessie organiseren. Denk hierbij aan een bijdrage van bijvoorbeeld een professional uit het werkveld of een (ervarings-) deskundige uit de wijk. Een kennissessie is dus geen verplichting maar wordt gezamenlijk door het team bepaald.

Het programma

De bijeenkomsten zijn van 19.00 tot 21.15 uur. Tussen 18.00 en 18.45 uur wordt samen gegeten.

ProgrammaonderdelenAltijd/ facultatief
Samen etenAltijd
Mededelingen door de Maatjescoördinator(en) en eventueel aanvullend door de vrijwilligerscoördinator of de directeur  Altijd
KennissessieFacultatief/naar eigen behoefte
Intervisie onder begeleiding van externe begeleider  Altijd
Opruimen van de locatie  Altijd

Doel intervisie

Het doel van onze intervisie is het reflecteren van de maatjes op eigen denken en handelen binnen het hulpvragerstraject waar zij bij betrokken zijn. Het mooie aan intervisie is dat de inbreng van zowel nieuwe maatjes als ervaren maatjes even waardevol is. De verkregen inzichten worden samen zo specifiek gemaakt dat een maatje er gelijk mee aan de slag kan. Dit geldt voor het maatje dat de casus heeft ingebracht, als ook voor de maatjes die hebben geluisterd en hun input hebben gegeven. Ook zij hebben naar aanleiding van het gesprek dat is ontstaan kunnen reflecteren op hun handelen als maatje en nemen waardevolle inzichten mee.

De casus

Intervisie draait om een ingebrachte casus. Alle trajecten zijn bruikbaar voor intervisie. Ieder traject biedt immers de mogelijkheid om te reflecteren en de mogelijkheid voor andere maatjes om mee te denken en tegelijkertijd op hun eigen werkwijze te reflecteren. Een crisissituatie of een vastlopend traject is niet een voorwaarde voor een goede casus. Het gaat om de ‘Hoe kan ik….?’ vraag en het reflecteren op een te zetten of gezette stap in het traject en dat kan in iedere casus.

Waardevolle bijeenkomsten

Het bij elkaar komen van de teams is in vele opzichten waardevol. We werken met een kwetsbare doelgroep en het begeleiden van iemand met schulden kan zwaar werk zijn. Maatjes en coördinatoren leren elkaar gedurende de bijeenkomsten kennen en weten elkaar daarna makkelijker te vinden om hun ervaringen te bespreken. Tijdens de bijeenkomsten leren de maatjes over de wijk en de intervisie draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling. Door het contact tussen maatjes op formeel en informeel niveau, blijven maatjes scherper op wat de rol van een maatje wel en niet inhoudt en van een goed functionerend maatje profiteert de hulpvrager.

Het merendeel van de maatjes heeft inmiddels het nut van intervisie ervaren en waardevolle inzichten gekregen. Zij laten weten dat de intervisie hen heeft laten inzien dat ze niet alles in hun eentje hoeven te doen, dat andere maatjes ook gefrustreerd kunnen raken als het resultaat heel lang op zich laat wachten en dat hun rol in het traject waardevoller was dan ze eerder dachten. Vier maatjes hebben hun ervaringen gedeeld in het artikel: “Wat voegt intervisie toe?”

De organisatie vindt de bijeenkomsten belangrijk en hoopt hiermee alle vrijwilligers te ondersteunen in hun werk. Hiervoor neemt iedere vrijwilliger deel aan drie teambijeenkomsten per jaar. Als een maatje niet naar de bijeenkomst van het eigen team kan komen, kan worden aangesloten bij een bijeenkomst van een ander team. De komende tijd zullen de bijeenkomsten op alle communicatiekanalen van SchuldHulpMaatje onder de aandacht worden gebracht om een maximale opkomst te bewerkstelligen.

Lees meer