Project psychische kwetsbaarheid start met theatervoorstelling

Geplaatst op februari 4, 2022

Vind je het gek! is de theatervoorstelling waarmee SchuldHulpMaatje Den Haag haar nieuwe project over psychische kwetsbaarheid start. De voorstelling start om 19.30 uur op 22 februari in theater en filmhuis Dakota. Alle maatjes zijn van harte welkom.

“Ik ben een zus van een broer met schizofrenie en ik ben theatermaker en zangeres”, vertelt Nynka Delcour, die de teksten en artistieke leiding over het project heeft. “In deze voorstelling komen die twee samen. Eerder maakte ik al voorstellingen voor de geestelijke gezondheidszorg, maar deze voorstelling is bijzonder omdat mijn eigen ervaringen erin verweven zijn. Voor de show heb ik zes mensen geïnterviewd. Mijn broers verhaal loopt als een rode draad door de verhalen van deze zes verhalenvertellers heen.”

Gesprek over psychische kwetsbaarheid

Vind je het gek! laat op een luchtige manier zien wat een psychische ziekte doet met de omgeving. Er worden geen medische termen gebruikt. Het verhaal laat op een indrukwekkende manier de mens en zijn kwetsbaarheid zien. Dat past heel goed bij het nieuwe project psychische kwetsbaarheid”, vertelt Jasper van der Wulp, projectleider. “Uit de praktijk van onze schuldhulpverlening en uit onderzoek weten we dat problematische schulden negatief samenhangen met (mentale) gezondheid. De voorstelling is een start en krijgt een vervolg in meerdere trainingen om maatjes toe te rusten om met hulpvragers met schulden en geestelijke problemen om te gaan. Na de voorstelling gaan we samen in gesprek. We zullen daarbij de kaartjes en vraagstellingen gebruiken die Nynka speciaal hiervoor heeft laten maken.”

Over de makers

Nynka (Conservatorium Hilversum, Toneelacademie Maastricht) schreef de teksten en heeft de artistieke leiding over het project. Ze werkt samen met Rob Stoop (Conservatorium Alkmaar). Hij werkt mee als pianist, accordeonist en componist. Bekijk hun website.

Over SchuldHulpMaatje Den Haag

SchuldHulpMaatjes helpen mensen met schulden hun geldzaken op orde te brengen. Wie zijn geldzaken op orde heeft, kan weer genieten van het leven. Dat gunnen we iedereen. Komende jaren hebben we drie speciale projecten: psychische kwetsbaarheid, wijkgericht werken en laaggeletterdheid.

Lees meer over: wat doe je als maatje.