Coördinator Anna Spaink Selfie Reflectie rubriek

Geplaatst op mei 26, 2022

Naam & Selfie foto

Anna Spaink
SHM Project Coördinator sinds1 april 2022
Ik ben verder lekker druk met ….Mijn man en zoon, Scouting, zingen, lezen en lekker op pad zijn met het campertje.

1) Welke niet te bedwingen overtuiging, welk stukje wereldbeeld of andere reden, verklaart dat ik in dit werk als projectcoördinator bij SHM Den Haag beland ben?

Ik heb altijd sterk de behoefte gehad om er te zijn voor degenen die ‘anders’ zijn en die om welke reden dan ook niet mee mogen of kunnen doen met de groep. Dit was al zo op het schoolplein. De overtuiging dat niemand bewust de weg van de meeste weerstand opzoekt en dat een kat in het nauw vreemde sprongen kan maken, maakt dat ik veel begrip kan opbrengen voor de situatie waar onze hulpvragers in zitten.   Ik ben in 2012 begonnen als vrijwilliger in de schuldhulpbegeleiding en na een korte onderbreking van 4 jaar ben ik terug bij SchuldHulpMaatje.  

2) Wat zijn mijn verwachtingen van onze hulpvragersdoelgroep en waar ben ik het meest benieuwd naar?

Met de hulpvragers zal ik in mijn functie niet veel in aanraking komen, maar ik hoop wel dat ik door mijn ervaringen, mijn kennis en mijn kunde de maatjes en coördinatoren kan ondersteunen bij het mooie werk dat ze voor SchuldHulpMaatje doen.  

3) Wat ga ik de eerste paar maanden doen?

Ik heb tijdelijk een paar maatjes toegewezen gekregen als coördinator, daarnaast geef ik ondersteuning bij het project Jong en ga ik intakegesprekken voeren met nieuwe vrijwilligers. De eerste maanden zullen dus in het teken staan van kennismaken en het opbouwen van relaties  

4) Welke van mijn “levenslessen” en eerdere ervaringen (professioneel en privé) zullen mij goed van pas komen, dan wel in de weg kunnen staan bij de uitvoering van de rol van projectcoördinator?

Ik heb een bewogen leven achter de rug, waarbij ik vaak over mijn eigen grenzen ben gegaan omdat ik vond dat ik alles maar moest kunnen en sterk moest zijn. Ik heb veel gehad aan de volgende quote: Hard kunnen slaan maakt je nog niet sterk. Sterk zijn is keer op keer geslagen worden en toch keer op keer weer opstaan. Daarnaast weet ik dat je samen sterker staat dan alleen.  

5) Hoe ga ik ervoor zorgen dat ik als projectcoördinator met een frisse blik blijf kijken naar maatjes en hulpvragers?

Ieder verhaal is anders en achter elk verhaal schuilt een heel leven. Dit maakt het werken met en voor mensen voor mij altijd een mooie uitdaging. Geen dag is hetzelfde en ik ben er van overtuigd dat zolang ik nieuwsgierig blijf naar de verhalen ik altijd een frisse blik op maatjes en hulpvragers zal blijven houden.  

6) Wat vertel ik als eerste als iemand mij vraagt naar mijn werk als projectcoördinator bij Schuldhulpmaatje?

Dat ik me gezegend voel dat ik als betaalde kracht voor deze mooie organisatie mag werken.  

7) Ken ik iemand in mijn omgeving die ik heel geschikt zou vinden voor het maatjeswerk, en zo ja, waarom? (en natuurlijk is het goed om het antwoord op deze vraag door te sturen aan die persoon! ?)

De vraag hierachter is eigenlijk: Wanneer is iemand geschikt voor het maatjeswerk? Ik denk dat iedereen die met compassie bereid is mensen te coachen naar financiële zelfredzaamheid, met een onbevooroordeelde houding en interesse in de verhalen van de hulpvragers geschikt is voor dit werk. Ik prijs me gelukkig dat ik me in een persoonlijk netwerk beweeg waar veel mensen aan deze voorwaarde voldoen.  

8) Welke andere vraag mag zeker niet ontbreken in de volgende selfie reflectie rubriek?

Wat heb ik van mijn coördinator of de organisatie van SchuldHulpMaatje nodig om mijn werk als vrijwilliger nog beter te doen?