Van adviseren naar motiveren – training motiverende gespreksvoering

Geplaatst op januari 31, 2023

Stel: je zit bij je hulpvrager en je probeert al een paar weken je hulpvrager in beweging te krijgen. Elk bezoek zijn jullie bezig om de administratie te ordenen, maar zonder jouw aanwezigheid komt er nauwelijks iets uit zijn handen. Zelfs de kleinste opdracht wordt niet uitgevoerd. Je adviezen lijken niet aan te komen en je hulpvrager komt steeds met dezelfde verhalen. Je hebt natuurlijk begrip voor zijn situatie, maar je wilt hier ook graag verbetering in zien. Maar hoe dan?

Soms lijkt het net of we vastzitten in het traject en lijkt het alsof de hulpvrager niet bereidwillig is om mee te werken. Maar niemand wil vrijwillig in een uitzichtloze (schulden)positie zitten. Iedereen wil rust en een lichtpuntje aan de horizon. Soms zijn hulpvragers zo murw geslagen door hun omstandigheden dat ze er geen heil meer in zien. Door alle (veelal negatieve) ervaringen ervaren onze hulpvragers chronische stress.

Door deze chronische stress kan zelfs de structuur van de hersenen veranderen.

Kortweg gezegd staan de hersenen continu in overlevingsmodus en ontstaat er een permanente vecht- of vluchtreactie.

Alhoewel de situatie hopeloos kan lijken, kunnen wij als maatje hier wel degelijk het verschil maken. Een van de middelen die we hierbij in kunnen zetten is de gesprekstechniek van de motiverende gespreksvoering. Met behulp van deze techniek leer je beter aan te sluiten bij de hulpvrager en zijn verhaal. Je leert op zoek te gaan naar de innerlijke drijfveren die ervoor zorgen dat je hulpvrager wel zijn gedrag wil veranderen.

Als maatje ben je het instrument dat de hulpvrager tot inzicht kan brengen.

Vanuit onze organisatie willen we jou als maatje de mogelijkheid geven om hier actief mee aan de slag te gaan. Wij bieden daarom 2 maal per jaar (gratis) een training motiverende gespreksvoering aan. Dit is een training verdeeld over 2 avonden van 19:00 – 21:00 uur. Je kunt deze avonden naast elkaar, maar ook apart van elkaar volgen en zo vaak als je wilt, of denkt nodig te hebben.

Door middel van deze training leer je:

  • Hoe je kunt aansluiten bij de ander en zijn (persoonlijke) verhaal. 
  • Hoe je op zoek kunt gaan naar de innerlijke drijfveren die ervoor zorgen dat mensen hun gedrag willen (en kunnen) veranderen. 
  • Hoe je het instrument kunt zijn waardoor je jouw hulpvrager tot inzicht kan brengen en tot gerichte actie kan aanzetten.

De training wordt geleid door Brigit Verbeek met ondersteuning van trainingsacteur Mies van de Ven.

De trainingen voor 2024 staan ingepland voor  24 september en 1 oktober.

Aanmelden kan via projectcoördinator@schuldhulpmaatjedenhaag.nl of persoonlijk via Annelies Dirks.

We zien je graag terug bij deze inspirerende trainingsdagen!