Met 18 jaar dragen jongeren opeens veel meer verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor hun geldzaken. De transitie naar volwassenheid kan voor die reden als lastig worden ervaren, vooral omdat jongeren voor het eerst bezig zijn met hun eigen financiën. Vooral als deze financiële vaardigheden niet vanuit huis zijn meegekregen.
Omdat driekwart van de jongeren problemen heeft met het omgaan met geld en met plannen, budgetteren en op tijd betalen, hebben we voor deze doelgroep een afzonderlijk project gestart. Sinds 2016 wordt een deel van SchuldHulpMaatjes opgeleid om jongeren hulpvragers te begeleiden. Zij worden – na afronding van de specialisatieopleiding – jongeren maatjes, die naast het begeleiden van jongeren ook cursussen volgen en intervisiesessies houden om de deskundigheidsbevordering te bewaken.
Wil je zelf jongeren maatje worden? Maak het dan kenbaar als je je aanmeldt als aspirant maatje. Als jongeren maatje volg je alsnog de basiscursus die alle maatjes volgen. Als je de basiscursus hebt afgerond dan stroom je door naar de specialisatiecursus.
Waarom jongeren maatje worden?
- Het is een dynamische doelgroep: bij jongeren moet je vaker snel handelen
- Je hebt te maken met eigenaardige hulpvragen (studieschuld, uitgaan, alleen wonen), maar ook steeds wat anders
- Er is veel afwisseling in hoe je een hulpvraag het beste kunt aanpakken
- Je krijgt ondersteuning van je mede-jongeren maatjes en intervisiegelegenheden
- Je levert een onmisbare bijdrage tijdens een cruciaal moment in iemands leven